Maljaköynnöksen talvehtiminen

Kesäkukkana tunnetun maljaköynnöksen talvettaminen


Viime syksynä katselin tuuheaa ja kauniisti kukkinutta maljaköynnöstä sillä silmällä. Syntyi idea, että josko sen saisi pihaa koristamaan ensikesänäkin. Kaupastahan niitä saa, tiedetään, mutta kiinnosti tietää onko samaa yksilöä mahdollista saada elämään pidempään kuin yksi kesä.

Pikainen Googletus antoi ristiriitaista tietoa; joillain on onnistunut, monella ei. Mikäs se muu on kuin haaste, joten päätin yrittää ja kasasin löytämistäni vinkeistä keskitien.

Annoin maljaköynnöksen olla ulkona siihen asti, että lämpötilat laskivat noin kymmeneen asteeseen. Yöllä alkoikin olla jo kylmempää. Vein kasvin ruukkuineen mökille, jossa pidän peruslämpöä +10 astetta läpi talven.

En leikannut oksia, vaan asetin köynnöksen valoon ikkunan eteen pöydälle ja jätin siihen. Talven aikana kastelin kaksi- kolme kertaa. Hiljalleen kun syksy eteni, köynnös tiputti lehtiään, ja kasvatti osan oksista melkoiseksi piiskaksi. Lehdettömät suikerot olivat hölmön näköisiä, mutta annoin niiden silti olla. 

Kun kevät tuli, aloin kastella kasvia hiljalleen. Kun huomasin, että vaaleanvihreää pilkistää talven aikana kasvaneista risuista, niin vaihdoin uudet mullat, lisäsin lannoitteet  ja kannoin kasvin aurinkoon. Iltaisin nostin sen vielä sisälle, yöt olivat kylmiä.

Sieltä se sitten virkistyi, ja kukki viime kesän lähes yhtä upeasti kuin edellisen. Ja arvatkaa vaan onko koko projektista yhtään kuvaa.

Tänä syksynä ajattelin kokeilla uudestaan, ja dokumentoida myös, josko tästä vaikka joku saa apua oman maljaköynnöksensä talvehtimista pohtiessa.

En voi käsittää, mutta en kertakaikkiaan löydä yhtään kuvaa missä näkyy kasvi kukassa. Huoh. Mutta kaunis se oli, sen tietää jokainen jolla kyseinen kasvi on pihassa kukkinut :)

Tässä syksyeleganssi syyskuun puolesta välistä. Yksi nuppu yrittää näemmä vielä uhmata kohtaloa, kun muu kasvi on jo antanut periksi.



Kelloköynnös Cobaea scandens talvettaminen



Cobaea scandens talvehtiminen
Mökillä asetin kasvin valoisaan paikkaan eteläikkunalle, ja kuten kuvasta näkyy, lähelle patteria. Takana ikkunalaudalla oleva pelargonia hieman hämää, köynnös on jo tiputtanut nuput ja suuren osan lehdistä.

Seurataan kuinka sille talven aikana käy, ja toivotaan parasta!


Päivitys 18.11.


Kävin mökillä kastelemassa kukkia, ja maljaköynnös on selkeästi viihtynyt. Tyyppi on nimittäin avannut yhden nupun! Olin aivan varma että nuppu kuolee ja tippuu kun vein kasvin talvehtimaan, mutta köynnös suunnittelikin muuta. Lehtiä oli tippunut paljon, mutta se ei kukkimista haitannut. Kukka itsessään ei ollut kovin komea, mutta kukka kumminkin.

Ulkona on ollut vaihtelevasti 0 - +10 astetta, ja mökissä sisällä kymmenen asteen peruslämpö. Näemmä sekin riittää nupun avaamiseen vaikka valon määrä on päivän lyhyyden vuoksi vähäinen. Kastelin kasvia varovasti, ja jätin kukkimaan pelakuun seuraan :)

Kelloköynös talvehtii




Kommentit

  1. Hyvältä näyttää talvetus! Aina kannattaa kokeilla kasvien säilyttämistä hengissä talven yli. Olen myös vienyt oman maljaköynnökseni vertaaseen, mutta kovin kuolleelta se näyttä, säästän kuitenkin vielä ja odotan jos kevät aurinko sais aikaan ihmeitä. Helmikuussa kylvän jälleen kelloköynnösten siemenet ne vaativat pitkän esikasvatuksen että ehtivät kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toistaiseksi köynnös on vielä hengissä, vaikka mökin lämpötila pääsikin kovilla pakkasilla laskemaan vähän liian alas. Toivotaan että saan sen keväällä elvytettyä :)
      Minä en ole ennen kokeillut kesäkukkien kasvattamista siemenestä, ja laitoin nyt ihan elämäni ensimmäistä kertaa keijumekkoa kasvamaan. Saas nähdä kuinka käy!
      Tohkeissani olen ravannut jo monta kertaa katsomassa näkyykö mitään, mutta täytyy varmaan jokunen päivä kuitenkin malttaa odottaa :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarhatyräkki - Euphorbia cyparissias

Munankuoria ja kahvinporoja - lehtokotiloille kyytiä ja kasveille lannoitusta