Kuinka merkitsen istutukset

Miten muistan mitä istutin ja minne!


Kun aloittaa nollasta, tai paremminkin miljoonasta nokkosesta ja horsmasta, tulee innoissaan hommattua kaikenlaisia alkuja. Ja kun tietous siitä mikä viihtyy missäkin ei ole vielä kovin kehittynyt, sattuu myös kaikenlaisia huteja. Niistä voi lukea täältä paljonkin :D

Heti alkuun kävi selväksi, että taimien paikat on jotenkin merkittävä. Kun taimia on paljon, eri paikoista, ja muistikapasiteetti sama kuin kolibrilla, ei lopputulos voi ilman suunnittelua olla muuta kuin katastrofi.

Tein Excelillä peruspohjan, johon merkkaan kaikki uudet kasvit, niiden istutusajankohdan ja pikkaisen tietoa. Tämän voi tietenkin tehdä myös paperilla, mutta koska muistini on, kuten jo edellä totesin, hyvä mutta ylettömän lyhyt, totesin vaivattomammaksi pitää listaa koneella. Täällä se pysyy ainakin tallessa. 

Perusidealla näin: 

istutukset Excel
















Fiksumpi olisi laittanut numerot samaan kuin Excelin sarakkeet, minä se tein nohevasti omat numerot. Toimii kyllä noinkin mutta sekoittaa joskus. Eli kannattaa olla fiksumpi kuin minä ja pysyä noissa Excelin omissa numeroissa. 

Ensimmäisessä sarakkeessa on kasvin kutsumanimi, jotka tuntuu joidenkin kohdalla vaihtelevan ympäri Suomea. Siksi merkitsin seuraavaan sarakkeeseen myös tieteellisen nimen, se on kaikkialla maailmassa sama. 

Merkitsin myös sarakkeet kukkimisajankohdalle, hankkimispäivälle, ja yhden sarakkeen johon merkitsen lisätietoja itselleni. 

Kuten kuvasta huomaa, kaikki ei ole menestyneet, ja ne olen yliviivannut niin, että kuitenkin näen mitä olen mihinkin kokeillut. Ei tule lyötyä päätä samaan mäntyyn uudestaan. Tai niinhän sitä luulisi.

Pelkkä Excel ei itsessään paljoa kerro, täytyy myös muistaa missä kasvi sijaitsee. Sen takia numerot ovat tärkeitä, eli yhdistin ne kuvaan jonka tein pihasta Power Pointilla. Yksinkertainen systeemi, ja varmasti voisi tehdä helpomminkin, saati kauniimmin, mutta tämä toimii tässä kohtaa.

istutusten paikat muistiin





















Olen merkinnyt ympyrät eri väreillä erottamisen helpottamiseksi, ja sen hahmottamiseksi miten takapihaa suunnittelisi. 

Kovin yksinkertainen systeemi siis, mutta auttaa kummasti kun keväällä miettii että "mitäs minä tuohon istutinkaan".

Samoin rajaan aina uudet istutukset kivillä tai vastaavilla, koska muuten tulee helposti kevään kitkemisinnossa tempaistua maasta myös toivotut alut. Hiljalleen homma alkaa muotoutua, ja vähitellen ihmisen korkuista heinää kasvanut takarinne on muodostumassa mukavaksi oleskelupaikaksi. Kärsivällisyys on kehittynyt tämän pihanhoidon myötä valtavasti, ja se jos mikä on hyvä asia!

Istutuspaikan merkintä
Sieltä ne tulppaanit keväällä
nousevat, toivottavasti, ja kivien
ansiosta älyän olla repimättä niitä maasta.
Toivottavasti :D



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maljaköynnöksen talvehtiminen

Tarhatyräkki - Euphorbia cyparissias

Munankuoria ja kahvinporoja - lehtokotiloille kyytiä ja kasveille lannoitusta