Tarhatyräkki - Euphorbia cyparissias

Hassu pieni valepiikkinen kasvi - Tarhatyräkki


Viime syksynä kaverilla käydessäni katse osui hassun näköiseen kasviin kukkapenkin reunalla. Näytti kuin pieni havu olisi tunkenut maasta ja kukkinut keltaisin kukin. 

Pakkohan sitä oli lähemmin katsoa, ja toki myös kokeilla. Onneksi en maistanut sentään, koska myöhemmin opin että tarhatyräkki on myrkyllinen. 
Vastoin odotuksia kasvi ei ollutkaan pistävä, vaan pusikko oli hyvin pehmeä ja taipui sormien alla. Sellainen jota tekee mieli silittää.

Kaverini kertoi, että oli aikoinaan napannut lenkkipolun varrelta villiintyneestä pihasta alun, ja siitä se sitten lähti. Nyt oli kukkapenkin reunus täynnä kaunista pikku havua. Ja senhän arvasi, nappasin pari pätkää siitä mukaan meillekin. Tämä kun viihtyy kuivemmassa ja hiekkaisessa rinteessä, niin on varsin oivallinen kasvi takapihan rinneprojektiin.

Alkuja oli vain pari, joten istutin ne, rajasin paikan kivillä ja merkkasin myös tiedon ylös. Mikä olikin fiksua, koska kun lumi tuli, katosi myös tyräkki. 

Keväällä maasta ei noussut mitään. Ei niin kertakaikkiaan yhtään mitään. Ehdin jo unohtaa koko kasviksen, kunnes kesäkuun alussa kitkiessäni näin pientä viherrystä merkkikivien välissä. Onneksi olin laittanut kivet, koska muuten olisin nyhtänyt tyräkin maasta vesiheinän mukana. 

Koko kesän maasta törötti pari onnetonta heinää, joita kastelin uskollisesti samalla kun muitakin. Havurinne vihertyi pitkin kesää, siitä enemmän täällä, mutta tyräkki se vain juroi. 

Syyskuun lopulla sitten ilmeisesti murjottaminen riitti, ja valehtelematta ihan parissa päivässä surkea pikku pusikko (mitä en edes kuvannut kun oli niin onneton) räjähti käsiin. En edelleenkään tajua mitä tapahtui. 

Viikon sisällä kasvupyrähdyksestä tarhatyräkki päätti alkaa kukkia, ja oli kyllä todella kaunis! Tyräkki kukki useamman viikon, ja on kukassa edelleen tätä kirjoittaessa (lokakuun alussa). Meidän tyräkki ei selvästikään ole lukenut sitä kasvikirjaa, jossa kerrotaan sen kukkivan touko- kesäkuussa.

Tarhatyräkki Euphorbia cyparissias



Tarhatyräkki Euphorbia cyparissias























Nyt lokakuussa kukat muuttuivat osin punertaviksi, tosin eivät kaikki. Mitään logiikkaa en löytänyt sille miksi ne muuttuivat.
Tarhatyräkki























Saapa nähdä kuinka tämän käy talvella, ja suostuuko ensi kesänä kukkimaan silloin kun on kirjoihin merkitty. Vai jatkaako tämä kasvis kenties omalla kapinallisella tiellään ja kukkii milloin huvittaa :D 


Kommentit

  1. Tämä on viimevuotinen postaus, mutta koen tärkeäksi nyt vaan mainita, että tarhatyräkin käsittelyssä pitää olla tosi varovainen, eikä sitä kannattaisi ollenkaan koskea ilman hanskoja. Kasvineste voi aiheuttaa vakavia iho-oireita ja käsistä vahingossa silmään joutuessaan voi syövyttää silmän limakalvot niin pahasti, että seurauksena on sokeutuminen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maljaköynnöksen talvehtiminen

Munankuoria ja kahvinporoja - lehtokotiloille kyytiä ja kasveille lannoitusta