Puun ja pensaiden istutus ja siirto - mikä voisikaan mennä pieleen

Kun saat idean puun siirrosta - kannattaako


Lumien alkaessa sulaa, ja kun ensimmäinen kevät omassa talossa alkoi, oli into aivan valtava. No, kukkamerta ei ilmestynyt, eikä oikein mitään muutakaan. 

Tontilla oli neljä joulukuusta (kartiovalkokuusi), useampi harottava risukasa, pihlaja, ja pylväspihlaja. Puistahan se on silloin aloitettava, ja pihasuunnittelija antoi siihen ajatusta.

Kaksi rusokirsikkaa istutettiin heti kun sellaiset löydettiin, suunnittelijan ohjeen mukaan. Onneksi osattiin etsiä kotimaisia taimia, ilman ohjetta ei olisi tullut mieleenkään tarkistaa mistä puut on tulleet.

Siirrettiin kituvat pihajasmikkeet (ne risupuskat) tontin toiselle puolelle. Kovasti oli toiveissa että nekin vielä lähtisivät kasvuun, vaikka heikolta näytti. En kuitenkaan halunnut antaa periksi, ja niin vaan joutui mies kaivelemaan lisää kuoppia. Jasmikkeet irtosivat maasta suunilleen nostamalla, ja kaivettiin uuteen aurinkoiseen paikkaan, kunnon kuoppa, mihin laitoin ohjeen mukaan multaa ja lannoiterakeita.

Kuvassa kukoistava pihajasmike uudessa paikassaan: (fiksumpi olisi älynnyt ottaa heinät juurelta pois)

 

Istutettiin myös pikkuinen likusterisyreeni terassin näkösuojaksi, ja siirrettiin sen tieltä harva pihlaja toiselle puolelle tonttia. Toiveissa on, että syreeni kasvaa isoksi ja vahvaksi! Syreenille kaivettiin myös todella iso kuoppa, hieman suositusta (80 cm) isompi ja lisättiin kunnollista puutarhamultaa. 

Vasta myöhemmin sain kuulla, että neliön muotoinen istutuskuoppa on paras, koska pyöreä kannustaa puuta kasvattamaan juuria ympyrän muotoon, itsensä ympäri. Kuulostaa erikoiselta, ja täytyy joskus kokeilla miten ero näkyy. Toistaiseksi on istutettu pyöreään kuoppaan, ja kaikki puut ovat kyllä lähteneet kasvuun. Tähän ehkä vaikuttaa se, että tajusin onneksi suoristaa juuria pois spiraalin muodosta.

Likusterisyreeni vastaistutettuna:


 

Pihlajan siirto ei sitten mennytkään niin mallikkaasti, ja sen taru loppui seuraavan talven aikana siihen. Mitä opin: kun siirrät puun, ota juuria tarpeeksi laajalta, ja siirron jälkeen kastele tarpeeksi. Joka päivä, ja pari kannullista, kunnes juurtuu kunnolla alustaansa. Jos kastelee liian vähän, puu kuivuu, tai tekee pelkkiä pintajuuria, jolloin kuivan kauden tullessa ei saa vettä maasta tarpeeksi isonakaan.



Pieni muistilista kun istutat puuta:

- Käytä aikaa ja mieti mitkä ovat puun vaatimukset, ja millaisessa maaperässä se haluaa elää. Väärään paikkaan istutetusta puusta tulee helposti rääsky, ei auta mikään.

- Ota selvää puun aikuiskoosta, se voi olla yllättävän suuri. On suru kaataa vuosia kasvatettu puu, koska se ei enää mahdu paikkaansa.

- Selvitä puun juuriston koko, joillain puilla (esim terijoensalava) on todella laajat juuret. Älä istuta isojuurista puuta salaojien tai talon läheisyyteen! Isojen puiden on oltava 5 metrin päässä rakennuksesta, pienemmille riittää 3 metriä.

-  Mieti myös järjen kanssa, onko puu sellainen jonka pihaasi haluat. Se tulee ihan oikeasti olemaan siinä vuosikymmeniä. Siis ellei sille käy kuin minun pihlaja-poloiselle.

- Valitse taimi huolella, kotimaiset ovat kestäviä ja pärjäävät myös Suomen talvessa

- Kaiva tarpeeksi iso kuoppa, suositus 80 cm. Kuoppaan menee multaa 2-3 säkillistä, älä pihtaa myöskään mullan määrässä.

- Puu kannattaa istuttaa ikäänkuin pikkuisen kumpuun, niin ettei sen juurelle jää lillumaan sadevesi. Istuta puu aina samaan korkeuteen kun se on ruukussa / paakussa, liian syvälle istutettu puu kuolee.

- Jos ruukkutaimi on kovin korkea, ovat juuret suhteessa puuhun vielä kovin pienet. Tue puu tukikepeillä, ettei käy kun meidän kirsikkapuille, jotka olivat ensimmäisessä kovassa tuulessa kaksinkerroin. Kun puulla on kunnon tuki, mielellään molemmilla puolilla, se saa juurtua rauhassa vaikka latvus kuinka heiluisi tuulessa.

- Kastele! Tätä ei voi tarpeeksi korostaa, vesi on tärkein elementti puutarhassa. Ja kun kastelet, kastele kerralla tarpeeksi, jotta juuret suuntaavat alaspäin veden hakuun, eivätkä maanpintaa kohti. Itse lorotan kaksi kastelukannullista (noin 20 litraa) / puu kerrallaan. Kastelua tulee jatkaa pari vuotta, jotta puu on varmasti juurtunut.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maljaköynnöksen talvehtiminen

Tarhatyräkki - Euphorbia cyparissias

Munankuoria ja kahvinporoja - lehtokotiloille kyytiä ja kasveille lannoitusta